Bekende Voerendaalse families

echtgenote van
Jan Willem Leufkens
In Voerendaal leefde in 1830 in totaal 795 mannen en 810 vrouwen, in totaal 1605 personen die samen 0,86% uitmaakte van de totale Limburgse bevolking die destijds bestond uit 186.281 personen. Tot zover de statistiek.
(Bron: Bijdragen tot de algemeene statistiek van Nederland. Jaargang 1878.)
In de 18e, 19e en 20ste eeuw waren er enkele families in Voerendaal die belangrijk waren voor het dorp. Die families waren op de een of andere manier aan elkaar verwant. Zij regelde het wel en wee van de Voerendalers.
De onderlinge verwantschap van deze families is duidelijk af te lezen in de stambomen.
De familie Senden was verwant aan de families, Riga, Meijers, Dautzenberg en Leclou. De familie Dautzenberg was daarnaast weer verwant aan de familie Penders. De familie Meijers was verwant aan de familie Hennen.
Leonardus (Leonard) Hennen, geboren te Bingelrade rond 1738 huwt met Maria Catharina Meijs, gedoopt te Voerendaal 9 juli 1740, dochter van Michael Meijs en Maria Sibilla Heuts. Maria Catharina Meijs was bewoonster van het huis Cunraedt (Kunderhuis).
Op 10 augustus 1780 passeert een akte bij een notaris in Oirsbeek waarin wordt gesteld:
“Leonardus Hennen eijgenaar en inwoonder van het Cunderhuijs gelegen onder de Hoofdbanke Heerle, in huwelijk met Maria Catharina Meijs”,
Hieruit mag blijken dat Leonard Hennen door het huwelijk met Catharina Meijs eigenaar is van het Kunderhuis. In 1796 is hij wethouder in Voerendaal. Uit een akte van 12 juni 1819 opgemaakt in Voerendaal, blijkt de verdeling van de goederen van hem en zijn eerste vrouw onder hun vijf kinderen.
Zoon Petrus Adamus Hennen gedoopt in 1762 te Voerendaal, is landbouwer en pachter van Overst Voerendaal en daarnaast ook nog van 1815-1818 burgemeester van Voerendaal. Zijn jongere broer Joannes Arnoldus Joseph Hennen gedoopt in 1774, huwt met Anna Catharina Meijers, de dochter van Leonardus Meijers en Maria Agnes Jongen die destijds op Terveurt woonde.
Ook Joannes Arnoldus Joseph Hennen is van 1827-1830 burgemeester van Voerendaal.
Na het overlijden van zijn vrouw in 1830, verruilde hij het burgemeestersambt voor dat van wethouder.
Enkele nazaten van de familie Hennen maakten furore in de muziek en er werd in Heerlen een straat naar hen genoemd. Verder stichten ze een theater in Heerlen en waren eigenaar van “Hennen petroleum” een brandstoffenhandel aan de Kempkensweg en een depot aan de Eikenderweg dat nog tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw was gevestigd in Heerlen.
25 september 1818:
Johan Hendrik Dautzenberg te Schaesberg (Ligtenberg) verkoopt huis, coolhof, weiden, beemden en akkerland gelegen te Voerendaal, het derde gedeelte, groot te samen 18 hectaren, 99 aren en 58 centiaren voor
fl. 3.307,50 aan Arnold Joseph Hennen te Voerendaal [1].
Deze verkoop betreft de hoeve Terveurt te Voerendaal, na de dood van het echtpaar Meijers-Jongen in 1817.
De hoeve vererfde in drie delen:
– Joannes Petrus Meijers x Maria Elisabeth Coninx.
– Anna Catharina Meijers x Jean Arnold Joseph Hennen.
– Maria Elisabeth Meijers x Joannes Henricus Dautzenberg.

In feite verkoopt Joannes Henricus Dautzenberg het erfdeel van zijn vrouw aan zijn zwager Arnold Joseph Hennen. In deze akte komen drie voor Voerendaal belangrijke namen naar voren:
Hennen, Meijers en Dautzenberg.
De familie Meijers woonde en werkte op de hoeve Terveurt. Ook vele landbouwers uit het geslacht van Hennen werkte op de hoeve Terveurt. De familie Meijers bracht drie Voerendaalse pastoors voort. Verder waren ze eigenaar van De herberg en panhuis (brouwerij) In gen Dreck.
De familie Hennen was tevens eigenaar van het Kunderhoes, pachter van de hoeve Peerboom, hoeve Terveurt en Hoeve Ten Hove.

1894 – 1958
burgemeester van Voerendaal
De familie Dautzenberg bracht twee burgemeesters voort, een advocaat procureur en een winkelier in koloniale waren en manufacturen. Dit winkelpand tegenover de kerk is nog steeds als winkelpand in gebruik.
De oude bovenwoning van de familie Dautzenberg-Sijstermans is nu verdeeld in enkele appartementen.
Petrus Hubertus Penders, afkomstig uit Nieuwstadt huwde met de dochter van de winkelier Dautzenberg. Hij kwam als onderwijzer naar Voerendaal en bewoonde het Pendershuis als hoofd der school. Drie van zijn zoons werden gewijd tot priester. De bekendste hiervan is Leo Penders die als verzetsstrijder in Bergen-Belsen is omgekomen. De jongste zoon Frans werd de directeur van de Rabobank in Voerendaal.
De familie Riga was afkomstig uit Glons (Glaaien), zo’n 20 kilometer ten zuid-oosten van Tongeren in het huidige België. Hun dochter Anna Hubertina Riga huwde met burgemeester Frans Jozef Senden. Het vierde kind uit dit huwelijk, Maria Agnes Senden huwde met Jan Hubert Dautzenberg de eerste burgemeester uit het geslacht Dautzenberg.
De zoon van Burgemeester Frans Jozef Senden trouwde met de dochter van Burgemeester Jan Lodewijk Drummen van Wijnandsrade.
[1] Rijckheyt, Notariele archieven, Heerlen (116), inv.nr. 222, notaris J.W.D. Smeets, aktenr. 88